Fotografie bestaat eigenlijk uit twee delen. Het maken van de foto in de juiste omstandigheden en daarnaast het uitwerken van de foto.

Een Raw bestand is vaak erg contrastloos en flets dus de foto heeft altijd wat bewerking nodig. Ik ga daar vaak wat verder in door om een foto te maken die voor mij de juiste sfeer van dat moment weergeeft.

Met het bewerken van de foto probeer ik de foto een dromerige mysterieuze sfeer te geven. Dat kan bijvoorbeeld door de kleur-temperatuur warmer of koeler te maken en bepaalde delen lichter of donkerder te maken zodat die meer of minder aandacht krijgen.

Met bosfoto's wil ik ook nog wel eens de kleur compleet omgooien indien het voor die foto een verbetering is. De mist en zonnestralen in de foto zijn altijd wel echt zo op de foto gezet. Dus deze zijn niet in de nabewerking toegevoegd.


Met de workshop in Lochem richten we ons ook op de nabewerking en laten we zien hoe we de foto van begin tot het einde uitwerken.

Zie hier onder een overzicht van een selectie met 'Voor' en 'Na' foto's. Door met je muis over een foto te bewegen wordt de originele Raw foto zichtbaar.


Powered by SmugMug Owner Log In