Een paar maanden terug ben ik overgestapt van de Canon 6D naar de Sony A7II camera. Na flink wat foto’s gemaakt te hebben met de Sony A7II is het eens goed om te kijken wat de verschillen zijn waar ik tegen aan gelopen ben.


Untitled photo


Canon 6D

Eind 2014 heb ik de Canon 600D vervangen door de Canon 6D. Ik ben toen bewust overgestapt naar een full-frame camera omdat deze met hogere ISO waardes betere foto’s maakt. In de zomer van 2015 gingen we een Roadtrip maken door de USA en ik wou ook graag mooie nachtfoto’s maken met de Melkweg.

Bij de Canon 6D had ik de volgende lenzen:

– Canon EF 16-35mm F4 L

– Canon EF 24-70mm F4 L

– Canon 70-300mm F4-5.6 L

– Canon 50mm f1.8

– Samyang 14mm f2.8

– Samyang 12mm f2.8

Voor landschap en bosfotografie was dit een perfecte set en de kwaliteit was super. Toch moest ik vaak meerdere opnames maken in situaties met veel contrast (zonsopkomst/ondergang). Het omhoog halen van de schaduwen in een RAW file geeft toch meer ruis dan ik wil. Met het maken van meerdere opnames lost je dat probleem op, maar je hebt er achteraf wel weer extra werk mee. In sommige situaties kan je dit oplossen met een filtersysteem en met een verloopfilter de lichte delen donkerder maken. Toch vind ik meerdere opnames maken fijner werken en heb je meer controle over het eindresultaat.

Een ander nadeel van de Canon setup is dat het allemaal vrij zwaar en groot is. Na een dagje fotograferen had ik wel even last van mijn rug en schouders.

De Sony A7II kwam erg goed uit de tests en meerdere mensen die vanaf de Canon 6D waren overgestapt waren erg enthousiast. Sommigen zaten wel te klagen over de accuduur en de menustructuur van de Sony.


Overstap

Eind april heb ik de overstap gemaakt naar de Sony A7II en hij bevalt prima. Binnen een korte tijd wist ik alles goed te vinden en de resultaten waren super. Met meerdere programmeerbare knoppen kan je de camera goed naar eigen smaak indelen en het menu kom ik nu eigenlijk alleen nog maar in om de tijd aan te passen of om het kaartje te formatteren. De accu gaat ook langer mee dan ik gedacht had, ik hoef zelden een accu te wisselen. Daarnaast is het kantelscherm van de Sony ook erg handig.


Lenzen

De volgende lenzen heb ik op dit moment in gebruik met de Sony:

– Sony FE 16-35mm F4

– Sony 70-300mm f5-5.6 G

– Sony FE 50mm f1.8

– Samyang 14mm f2.8

– Samyang 12mm f2.8 < Canon fitting en met adapter

De camera ligt fijn in de hand en het gewicht is ook fijn. De camera met lens is een stuk lichter dan de Canon setup.


Beeldkwaliteit

De Sony maakt prachtige foto’s vol met mooie kleuren. De scherpte van de lenzen is ook prima, en het dynamisch bereik is merkbaar beter dan de Canon 6D. De automatische witbalans pakt soms niet de juiste kleurtemperatuur. De Canon 6D gaf vaker een juiste kleurtemperatuur. In de nabewerking kan je dit natuurlijk weer corrigeren.


Bracketing in Canon beter

Op de Canon is het vrij eenvoudig om een serie opnames te maken van verschillende belichtingen. Dat kon je instellen in combinatie met de self-timer. Daardoor hoefde ik met de Canon maar één keer op de ontspan-knop te drukken vervolgens loopt de self-timer van twee seconden en er worden automatisch meerdere opnames gemaakt. Bij de Sony is het niet mogelijk om de self-timer te combineren met de brackets. Je moet dus zelf drie keer op de ontspan-knop drukken of je moet de knop ingedrukt houden, wat bewogen beelden kan geven. Dit is op te lossen door een afstandsbediening te gebruiken, maar die heb ik niet altijd bij me.

In de Sony A7RII is het trouwens wel mogelijk om de brackets te combineren met een self timer. Deze optie hebben ze dus bewust uit de ‘goedkopere’ A7II gelaten..


Apps

Op de Sony camera’s kan je via de PlayMemories site extra apps installeren op de Camera. Zelf gebruik ik een timelapse app (9.99 euro) en de ‘Vloeiende reflectie’ App van 4.99 euro om langere sluitertijden te gebruiken.


Focus Peaking

Tijdens landschapsfotografie stel ik vaak de lens handmatig scherp. Door middel van ‘Focus Peaking’ gaat dit erg snel en nauwkeurig. Zodra je ingesteld bent voor handmatig focussen zie je rode lijntjes om de gebieden die scherp zijn. Zo zie je vrij snel de delen in je foto die scherp zullen zijn. Dit is ook erg handig voor handmatige lenzen.


Sony FE 50mm f1.8

Om het gat tussen de 16-35mm en de 70-300mm op te vullen heb ik de Sony FE 50mm f1.8 gekocht. Deze lens is super langzaam in het focussen. Het duurt vaak meer dan een seconde voordat de lens scherp gesteld is. Dan is de 50mm ‘Plastic Fantastic’ van Canon een stuk beter. Ook doordat de Canon 50mm een stuk goedkoper is verwacht je dat niet. Dus als je portretten wilt doen met de 50mm dan is de Canon 50mm een stuk beter. Er zijn wel 50mm lenzen van Sony die snel zijn, maar die kosten 3x zo veel dan de langzame versie.


Voordelen Sony

– De camera en lenzen zijn een stuk lichter dan mijn Canon setup

– Het dynamische bereik is een stuk beter dan de Canon. Hierdoor hoef ik minder snel meerdere opnames te maken

– Installatie van Apps

– ‘Focus peaking’

– Kantelscherm

– 24 Megapixels t.o.v. 20 Megapixels van de Canon


Nadelen Sony

– Witbalans op de auto stand geeft niet altijd een juiste weergave

– Het maken van meerdere opnames gaat minder makkelijk dan via de Canon

– De Sony FE 50mm f1.8 is enorm langzaam met de autofocus


Voordelen Canon

– De Canon 6D heeft een GPS module. Hierdoor zijn al je foto’s meteen voorzien van een locatie tag

– De ‘zonster’ van de Canon 16-35mm F4 lens vind ik erg mooi. Die van de Sony vind ik persoonlijk minder mooi

– Voor sportfotografie is de Canon 6D beter dan de Sony A7II


Nadelen Canon

– De camera en de lenzen zijn net wat groter en zwaarder

– Dynamisch bereik is niet heel goed


Complete lijst met verschillen: http://cameradecision.com/compare/Canon-EOS-6D-vs-Sony-Alpha-7-II


  • No Comments
Powered by SmugMug Owner Log In