Site verhuist naar SmugMug - Edwin Mooijaart Photography
Heavens Path

1 september 2019

Ongeveer 2.5 jaar geleden heb ik mijn fotografie website opgezet in Wordpress. Het hoofddoel van de site is om mijn foto's zo makkelijk mogelijk terug te zien in verschillende rubrieken en het is een mooie plek om de workshops aan te kondigen die gehouden worden.

Het up-to-date houden van de foto's was toch een flinke klus en daardoor werden er amper nieuwe foto's geplaatst op de site. Daarnaast was de kwaliteit van de afbeeldingen niet zoals ik wou.

Op de site wil ik dat de bezoeker een mooie scherpe foto ziet maar ik wil ook weer niet dat het origineel zo te downloaden is. Met de Wordpress website zou het betekenen dat ik alle foto's opnieuw zou moeten uploaden indien ik de kwaliteit toch wat beter zou willen hebben.

SmugMug

Om deze twee redenen zat ik toch naar een alternatief te kijken. De fotosite SmugMug staat bekend om de handige bibliotheek functie en scherpe weergave van de foto's. Daarnaast is er een handige Lightroom integratie waardoor ik na de proefperiode van twee weken overgestapt ben naar de betaalde versie.


Lightroom integratie

Al jaren beheer ik mijn foto's in Adobe Lightroom en ik had al een Lightroom verzameling-structuur met alle foto's die op mijn website stonden. Je kan een SmugMug plugin installeren in Lightroom waardoor je rechtstreeks naar je SmugMug site kan publiceren vanuit Lightroom. Omdat ik al mijn foto's al in een verzameling had was het vrij makkelijk om al mijn foto's opnieuw te publiceren in SmugMug. Ik hoefde alleen maar de Galleries aan te maken in SmugMug en de foto's daar heen te slepen. De titels die ik aan de foto geef verwerk ik vanaf nu ook in Lightroom en daardoor komen de titels ook bij de foto's op SmugMug. Dit heeft als voordeel dat ik alles volledig in Lightroom kan doen. Ik publiceer de foto's in volledige resolutie naar SmugMug en bij de instellingen van een gallery stel je de 'Maximum Display Size' in. Dus ik kan later makkelijk switchen zonder dat ik alles opnieuw moet uploaden. Daarnaast heb ik op deze manier een mooie backup van mijn uitgewerkte foto's.


Site customizen

Naast het aanmaken van de Galleries kan je ook de verdere vormgeving van de site aanpassen. Dit is in het begin wat puzzelen omdat sommige opties best goed verstopt zitten. Gelukkig kan je mailen met je support vragen en ik heb elke keer binnen een half uur een goed antwoord terug gehad.


Onbeperkt uploaden

Mijn vorige website liep ook bijna tegen de opslaglimiet aan. Met SmugMug zal je dit probleem niet hebben. Je kan namelijk onbeperkt foto's en filmpjes uploaden. Je kan diverse bestandstypes uploaden (jpg, gif, png) tot een grootte van 4GB per bestand. De filmpjes mogen alleen maximaal 20 minuten zijn en daarnaast is 4k film nog niet ge-support. Zodra je een 4k filmpje upload zal deze geconverteerd worden naar een 1080p film. Omdat je onbeperkt kan uploaden heb ik ook een flink deel van mijn privé (vakantie) foto's geüpload en deze staan in een Privé map. Dus deze zijn alleen zichtbaar zodra ik ben ingelogd.


Responsive site + Apps

De website is goed responsive waardoor deze er op de telefoon als op een groot scherm goed uit ziet. Toch vind ik het ook handig dat er een iPhone App is. Daarmee kan je net wat makkelijker bladeren door de foto's. Naast een App voor de telefoon is er ook een Apple TV app. Met de Apple TV app kan ik mijn Portfolio mooi terug kijken op de TV in de woonkamer, maar ik kan ook bladeren door de privé mappen met bijvoorbeeld vakantiefoto's die niet openbaar staan. Ook zonder een account kan het handig zijn om de App te installeren. Je kan daarmee andere fotografen volgen. Dus je kan mijn openbare Galleries inzien met de App op je telefoon of op de Apple TV.


Kosten

Je hebt diverse abonnement 'Plans' en ik gebruik het 'Power Plan'. Daarmee is het ook mogelijk om je eigen domeinnaam te gebruiken. Dit plan kost rond de 70 Euro per jaar. Met een duurder plan kan je ook je foto's verkopen via de site. Je kan gratis een account nemen en 14 dagen proberen of het wat is. Zodra je met de onderstaande link aanmeld krijg je 20% korting op het eerste jaar zodra je overgaat naar een betaald plan.

Is het dan helemaal te gek?

Ik ben blij met de mogelijkheden die er zijn en het gemak waarmee ik nu mijn foto's kan publiceren. Maar er kunnen altijd dingen beter.

- Je kan geen two-factor authenticatie instellen. Dat zou ik wel erg graag willen omdat ik mijn uitgewerkte foto's hier in volledige resolutie heb staan.

- Het uploaden van 4K materiaal is niet ge-support. Deze worden automatisch geconverteerd naar 1080p. Daarnaast is het jammer dat je filmpjes maximaal 20 minuten kunnen zijn. Ik heb een handvol vakantiefilms gemaakt en die heb ik nu zelf geknipt in stukken van 20 minuten. Ik snap ook wel weer dat ze dit doen omdat je anders mensen hebt die hun complete (Hollywood)Films en Series collectie gaan uploaden :)

- Video in een 'Private' gallery kan je niet afspelen via website of via de Apps. De Gallery moet dan de Visability Unlisted of Public hebben. Ik heb een 'Private' gallery met vakantiefoto's. En in die gallery heb ik ook een vakantiefilm gezet. Dus dat moet je op een andere manier oplossen.

- Het aanmaken van diverse pagina’s is een flinke klus. Je kan geen bestaande pagina kopieren om zo snel een goed begin te hebben

- Er zijn ongeveer 20 thema's waaruit je kan kiezen. Indien je toch net wat anders wilt moet je aan de slag met de 'Content Blocks'. Dat is in het begin even zoeken.


  • No Comments
Powered by SmugMug Owner Log In