Van het tijdschrift Zoom.nl kreeg ik de vraag of ik mee wou doen met de Tamron ‘Lenstafette’. Na het prikken van een datum heb ik twee weken de Tamron 35mm f/1.8 lens getest en daar een review over geschreven.

Over de lens

Na het openmaken van de verpakking komt er een mooie solide lens tevoorschijn. De lens voelt goed aan en ziet er mooi minimalistisch uit. De schuifjes voor de af/mf en de stabilisatie zijn degelijk uitgevoerd en de afstandsmeter is ook duidelijk. Ik test de lens op mijn Canon 6D (full frame) body en dat is een fijne combinatie doordat het gewicht mooi in balans is.

Deventer

Ik ga regelmatig naar Deventer om foto’s te maken van de skyline van de stad. Deze is vanuit elke hoek al vaak op de foto gezet, maar ik vind het een uitdaging om toch elke keer een andere foto met een andere sfeer in beeld te krijgen.

Vandaag is het weer wisselvallig en mooie wolken hangen boven de stad. De zon verlicht de skyline mooi met een gouden gloed. Ik wacht tot het donker wordt en wanneer de straatverlichting aan gaat, maak ik nog wat foto’s met een lange sluitertijd. De verlichting van de stad geeft een mooi helder ‘sterpatroon’ en de lantaarnpalen geven hierdoor een mooi effect. Zowel in licht als donker zijn de kleuren prachtig en de foto’s superscherp.


Santorini

Vervolgens gaat de lens een weekje mee naar het Griekse eiland Santorini. Doordat er op Santorini weinig lichtvervuiling is en het net nieuwe maan is geweest, leek het me een goed idee om de Melkweg te fotograferen. Dit betekent om 3 uur de wekker zetten en op het strand de Melkweg (en ‘Galactic center’) op de foto proberen te krijgen. Met de F1.8 en ISO 1600 kreeg ik deze er met een belichting van 10 seconden prima op. Met een langere belichting werd de beweging van de aarde zichtbaar met startrails.

Het viel me op dat de sterren helder en scherp op foto zijn gekomen. Het handmatig focussen ging ook prima.

Santorini staat bekend om zijn mooie zonsondergang. Ongeveer twee uur voor zonsondergang zijn de meeste plekken op het uitkijkpunt bezet. Ik maak wat foto’s van de zonsondergang en nog wat zodra het wat donkerder wordt en de verlichting één voor één aan gaat. Na de zonsondergang in Oia (zo heet de plaats in Santorini ) vielen de scherpe foto’s me weer op. Ik heb enkele foto’s zonder statief gemaakt met wat hogere ISO (400) en een groot diafragma (f2.2). Daarmee was het mogelijk om scherpe foto’s te krijgen terwijl de schemering al flink ingezet was.


Macro

De lens kan scherpstellen op een afstand van 20cm. Daardoor kun je ook prima macro shots maken. Thuis heb ik enkele planten en bloemen op de foto gezet. Door de korte scherpstelafstand en het grote diafragma krijg je een mooie diepte in de foto. De kleuren zijn wederom weer erg mooi


Conclusie

De lens is mij goed bevallen. Superscherpe foto’s met mooie volle kleuren. Daarnaast is de lens met een brandpunt van 35mm goed bruikbaar in Landschapsfotografie. De focussnelheid is soms wat aan de lage kant maar ik heb daardoor geen foto ‘gemist’. Door het grote diafragma is de lens ook perfect voor straat- en portretfotografie. Al met al een bijzonder veelzijdige lens.

Lees het verslag op Zoom: http://zoom.nl/artikel/partner/24663-op-reis-met-de-sp-35mm-f-1-8-di-vc-usd-van-tamron.html


  • No Comments
Powered by SmugMug Owner Log In