Autumn in the Lofoten
Powered by Google TranslateTranslate

28 september 2019


Na een lange nacht fotograferen gingen we na 1.5 uur slaap toch de zonsopkomst fotograferen. Om 06:00 uur ging de wekker weer en gingen we met enige tegenzin ;) de zonsopkomst in Reine fotograferen.

Ramon heeft me afgezet bij een heuvel waar ik graag de zonsopkomst wilde zien en Ramon ging verder naar het punt waar we de eerste avond in Reine al waren geweest. Er was geen wolkje aan de lucht en het eerste zonlicht gaf een prachtige gloed over de herfstkleuren in Reine.

Zonsopkomst in Reine

Na de zonsopkomst in Reine hebben we nog even door het plaatsje ' Å ' gelopen. Ook dit is weer een mooi plek met vele rode rorbuers. Het licht is vrij hard dus we maken amper foto's. Rond 10:30 uur zijn we weer in ons huisje en we slapen nog even wat bij na de korte nacht :)

Aan het einde van de middag zijn zijn we naar het strand van Uttakleiv gereden en hier zijn we ook gebleven tot na de zonsondergang. Het was zwaar bewolkt dus we hebben geen gloed van het zonlicht meer gezien.
Op het strand van Uttakleiv heb je enkele 'bekende' rots formaties. Ik had de pech dat een Amerikaan zijn timelapse slider had uitgestald voor de 'Dragons Eye'.  Deze stond dus doodleuk een timelapse van 1.5 uur te maken met een groothoek. Ik kon er met geen mogelijkheid naast komen om zelf ook een foto te maken. Bedankt daarvoor dus ;)

Skagsanden en Uttakleiv

Toen we weer terugkwamen in Hamnoy bleek het toch weer helder te zijn. Met het blote oog is het 's nachts soms lastig te zien of het bewolkt is. Dus een foto met lange sluitertijd kan helpen om te zien hoe bewolkt het is en waar de bewolking vandaan komt. Bij de haven van Hamnoy even snel een foto gemaakt en het is redelijk onbewolkt, maar nog geen noorderlicht.

In het huisje aangekomen gooien we een pizza in de oven en maken we nog een foto uit het raam om te zien hoe bewolkt het nu is. Op de foto is de lucht weer compleet groen met iets bewolking er door. Dus de pizza moest maar even wachten en we gingen naar de brug van Hamnoy.

Toen we eenmaal op pad waren was het toch weer zover dicht getrokken dat het te bewolkt was om noorderlicht foto's te maken. We gingen dus weer terug naar het huisje om de pizza weer verder af te bakken.

Hamnoy in de avond

29 september 2019

De volgende ochtend stonden we voor zonsopkomst op de brug van Hamnoy. Het waaide erg hard en we moesten ons statief verstevigen zodat deze niet om zou vallen. Het was niet echt bewolkt maar voor de zon op de horizon lag een dik pak wolken. Het duurde dus even voordat het zonlicht op de berg van Hamnoy scheen.

Na de zonsopkomst zijn we doorgereden naar een waterval in de buurt. Hier lopen diverse stromen en kan je mooie foto's maken met een langere sluitertijd. De herfstkleuren komen hier ook mooi naar voren.


Hamnoy zonsopkomst en de watervallen

In de middag trok het steeds verder dicht en begon het steeds meer te regenen. Er trokken buien over en even later was het weer zonnig. Voor de foto's was het een mooie middag met de dramatische luchten. Een enkele keer was er een regenboog zichtbaar, maar die verdween ook weer snel. 

Op het strand van Skagsanden heb ik een tijdje gewacht op een regenboog, maar helaas. Het enige wat ik er aan over gehouden heb was een natgeregend pak (terwijl Ramon in de auto de F1 met Max verstappen zat te kijken met een draaiende kachel).

We zijn daarna nog bij enkele strandjes geweest en rond zonsondergang waren we bij het strand van Gimsoy.

Een middagje wisselvallig weer

De laatste avond hebben we een hotel in Svolvær. In Svolvær heb je op enkele plekken enorme rekken staan voor het drogen van de stokvis. In september hangt er niks aan maar het is indrukwekkend om te zien. Het is redelijk helder en weer flinke noorderlicht activiteit voorspeld.

We eten even snel wat en gaan op een plek staan wachten op het noorderlicht. Achter de bergen begint steeds meer groen licht te komen en even later is er een enorme strook van links naar rechts recht boven ons. Ik wil de camera bijdraaien, maar de groene band strekt in een paar seconde over de hele hemel en binnen een paar seconden is de hele lucht groen.

Verderop staan diverse mensen te juichen van dit spektakel en het zag er schitterend uit. Weer compleet anders dan de avonden ervoor. Het bleef helaas wel bij deze uitspatting. We hebben een tijdje gewacht maar het kwam niet meer terug. De bewolking kwam helaas wel terug.

We hebben ook nog even gekeken bij de enorme stokvis rekken. Dat is toch wel een bijzondere plek om in het donker te staan terwijl je geen hand voor ogen ziet. Er hang dan wel geen stokvis maar er hangt een gekke lucht en een gekke sfeer. Ik maak nog een selfie met de camera (20 seconden stil staan) en terwijl ik stil sta hoor ik steeds meer geritsel dichterbij komen. Zodra de camera klaar was met het maken van de foto doe ik de zaklamp aan en vlak voor me staat doodleuk een vos :). Hij was totaal niet bang en liep vlak langs me heen op zoek naar botjes of zoiets.

Foto's van Svolvær

30 september 2019

De volgende ochtend ontbijten we op ons gemak en rond 11:00 uur rijden we richting het vliegveld van Evenes. Het is ongeveer 2.5 uur rijden en om 15:45 uur vliegen we naar Oslo. De vlucht had iets vertraging maar we waren ruim op tijd in Oslo om de overstap te maken naar Amsterdam.

Na het ophalen van de koffers zitten we snel in de trein richting huis.


Het was een geslaagde trip met mooie omstandigheden en korte nachten.

Ramon, bedankt voor de gezelligheid en de trip. En mocht de trip volgend jaar half zo gezellig zijn dan wordt het een super week.


Note:

De route die we tijdens de verkenning-strip hebben gemaakt is anders dan de route van de fotoreis in september 2020.  Zie de website van Norge Reiser voor meer informatie.

  • No Comments
Powered by SmugMug Owner Log In

Original text